Anul 2021 a fost al doilea an al pandemiei de coronavirus, aducând din fericire mai puține necunoscute. Evenimentele care ne-au bucurat pe toți au fost lipsa carantinei la nivel național sau local și numărul relativ redus de îmbolnăviri în perioadele de vârf ale pandemiei. Poate, gradul de vaccinare de peste 70% al colegilor noștri a avut un cuvânt important de spus.

Din păcate, nu aveam cum să evităm subiectul pandemiei, deoarece o criză de natură sanitară de o asemenea amploare ne-a afectat pe fiecare dintre noi. Mai mult decât atât, ne-a schimbat modul de a privi viața și lucrurile în general.

Dar acesta nu a reprezentat singurul aspect. Peste această criză sanitară s-a suprapus una de natură economică, mai exact una de natură inflaționistă. Prețurile principalelor materii prime au crescut, urmate de prețurile la energie. Însă, noi ne-am conformat acestui context și am încercat să dăm tot ce e mai bun pentru proiecte și echipă.

Luând în considerare cadrul de mai sus, putem reveni acum la subiectul articolului: retrospectiva anului 2021. Cea mai mare realizare a companiei noastre este și va rămâne echipa. Datorită echipei, am reușit nu doar să limităm pierderile provocate de cele două crize globale suprapuse, dar am făcut din 2021 anul cu cele mai bune realizări ale Ikon din cei 18 de la înființare.

Începând cu anul 2021, departamentele Ikon au fost structurate astfel:

– Comercial

– Inginerie

– Producție

– Calitate

Fiecare departament are un manager și o hartă a proceselor bine definită. Nu am realizat acest lucru independent, deoarece nu deținem expertiza necesară de a mapa și optimiza procese. Prin urmare, am apelat la specialiști în domeniu, cu care colaborăm și în prezent. Un exemplu este Ramona Gomboș, prin RGQ Consulting. Aportul acestei colaborări și-a pus amprenta asupra activității noastre, mai ales în ceea ce privește rezultatele și calitatea proceselor interne.

Cu referire la aceste rezultate, ele nu pot fi măsurate mai bine decât prin KPIs. 2021 a fost primul an în care ne-am propus Obiective și KPIs, urmărind atingerea acestora în mod sistematic. Unele obiective au fost îndeplinite, altele doar parțial, iar câteva dintre ele au rămas la stadiul de dorință. Sigur, mai avem multe de învăța, însă cea mai mare surpriză pozitivă este deschiderea echipei și determinarea de a lucra cu aceste instrumente.

Printre Obiectivele propuse subliniem:

1. Creșterea calității, măsurată prin soluționarea problemelor identificate de clienți;

2. Creșterea CA;

3. Creșterea productivității, măsurată prin indicatorul Kg prod/oră manoperă;

4. Creșterea producției – măsurată prin numărul de tone produse/an;

5. Întocmirea unei hărți a proceselor;

6. Instruirea periodică a inginerilor de procese;

În permanență, în centrul activității noastre, clienții au ajutat la atingerea cifrelor de mai sus. Suntem bucuroși că avem șansa de a lucra cu companii care își doresc să construiască o relație pe termen lung, bazată, în primul rând, pe încredere reciprocă. Creșterea numărului de comenzi arată că am mai adăugat și în 2021 o fărâmă de încredere în aceste relații.

retro2021_1

Mai mult decât atât, fiecare an vine cu un buget de investiții. În anumiți ani, acesta este mai generos, în alții mai „strâns la pungă”. Cu toate acestea, investițiile urmăresc trei axe:

– Îmbunătățirea calității produselor livrate clienților;

– Creșterea productivității;

– Îmbunătățirea mediului în care ne desfășurăm activitatea.

În anul precedent, investițiile au mers înspre:

– Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 100kw – ceea ce înseamnă că ne producem aproximativ 20-25% din energia pe care o consumăm. Am introdus astfel o formă alternativă de obținere a energiei, cu emisii 0 de poluare;

retro2021_3

– Un strung carusel, cu un diametru de 2200mm, ceea ce ne permite să lărgim sfera de prelucrare;

– Noi birouri pentru departamentul comercial și o nouă zonă de socializare în cadrul companiei.

Pe lângă aceste investiții semnificative, 2021 a fost anul în care am livrat peste 72 proiecte. Printre ele se numără:

– Finalizarea livrării structurii de 250 ml de tunel pentru modernizarea căii ferate Oslo – Bergen – Norvegia;

– Finalizarea cu succes a unuia dintre cele mai fascinante proiecte Ikon, anume Turnul și Pasarela Arendal – Norvegia;

– Începerea lucrărilor de execuție și finalizarea părții de structuri și acoperiș pentru ceea mai mare hală realizată până acum: 5000mp în parcul Industrial Jibou;

retro2022_4

– Livrare 4 turbine pelton;

– Livrare ansamblu de silozuri pentru Fabrica Saint Gobain – Turda.

retro2021_2

Chiar dacă ne-am îndreptat atenția sprepe aceste aspecte de îmbunătățire, nu am uitat de comunitate. Bucuroși, 12 dintre colegii noștri au participat ca voluntari timp de două zile la realizarea a 18 km din traseul Via Transilvanica. De asemenea, am organizat încă o activitate de „gătește acasă și donează o masă”, prin care, conform unui calendar stabilit de comun acord, am gătit acasă, iar porțiile aduse la firmă în ziua următoare au fost încasate pentru a fi donate.

Mai mult, am organizat o strângere de fonduri, iar suma strânsă va merge la o școală din județul Sălaj și va fi utilizată pentru prima excursie din istoria postdecembristă a școlii. Chiar dacă suma donată nu a fost una colosală, ceea ce ne face pe noi cu adevărat fericiți este să îi putem ajuta, măcar puțin, pe cei din jurul nostru.

Pentru anul 2022 ne propunem să evoluăm cu măcar un gram și să fim aceeași echipă unită, aflată într-o permanentă dezvoltare profesională. Ne propunem să continuăm urmărirea Obiectivelr și KPI-urilor, pentru a ne putea măsura exact îmbunătățirile. Trebuie să rămânem la fel de deschiși și devotați clienților, folosind acest principiu ca unul dintre motoarele principale de creștere. Vrem să facem din fiecare an o oportunitate de a deveni mai buni profesioniști și mai buni membri ai comunității.