Dacă în articolele anterioare de pe blogul nostru am vorbit despre proiectele pe care le-am realizat până în prezent, în articolul de astăzi vom prezenta experiențele lui Viorel Felseghi, primul coleg care s-a alăturat companiei Ikon Ideea. În luna august a anului 2021, Viorel împlinește 16 ani de activitate în cadrul firmei, iar cu această ocazie dorim să îi mulțumim pentru implicarea demonstrată în tot acest timp.
La începuturile firmei Ikon Ideea
Viorel este lăcătuș pentru confecțiile mecanice, iar în urma finalizării studiilor a început să își formeze o parte din experiența profesională în cadrul unor firme cu profil asemănător. În 2005 a primit o ofertă din partea Ikon Ideea, la acea vreme proaspăt înființată, pe care a acceptat-o: „Firma, în acea perioadă, era la început și știți cum era pe atunci, pe la începutul anilor 2000, că azi era firma, mâine nu mai era firma, poimâine ieșea altă firmă. Nu știam dacă o să țină câțiva ani, dar uite că am ajuns până aici și nu pot decât să mă bucur.”.
Privind retrospectiv, începutul a fost cea mai dificilă parte din întreaga activitate a lui Viorel la Ikon Ideea: „A fost mai greu, pentru că mulți dintre noi, dintre angajați, care mai lucraserăm înainte de a fi deschisă firma, n-am luat parte la proiecte așa mari. Însă ne-am descurcat. Le-am aranjat pe toate. Am avut multe de învățat pentru ceea ce a urmat.”.
Continuarea activității la Ikon Ideea
În cei 16 ani de activitate la Ikon Ideea, Viorel a lucrat împreună cu întreaga echipă la proiecte destinate atât clienților din țară, cât și celor din străinătate. Pentru acesta, primele proiecte semnificative în România au constat în pregătirea structurilor metalice ale piețelor din cartierele Zorilor și Grigorescu, din Cluj-Napoca. De asemenea, au fost proiectate și executate structuri metalice pentru Grand Hotel Italia (Cluj-Napoca) și Continental (Sibiu). Pe lângă cele enumerate, Viorel a luat parte la realizarea structurilor a circa 25 de hale din Zalău, Alba, Timișoara și multe altele.
Referitor la proiectele destinate clienților din străinătate, unul dintre cele mai importante, la care participă și Viorel, constă în prelucrarea a sute de tone de metal anual, care sunt livrate în Norvegia. Proiectul poartă numele de Snowshelter Bergensbanen. Este în desfășurare de circa 4 ani și presupune înlocuirea tuturor tunelelor din lemn cu rol de protecție cu tunele metalice. Proiectul se desfășoară pe întreaga distanță între Oslo și Bergen, măsurând astfel peste 300 km de cale ferată ce străbate munții.
Pentru Viorel, proiectul cu cel mai ridicat grad de dificultate a fost crearea unei ecluze metalice, reprezentând o poartă de peste 22 de tone, pentru tunelul unei hidrocentrale. Materialul din care a fost realizată ecluza și forma ei au făcut ca executarea să fie anevoioasă: „Cred că cel mai dificil proiect a fost o ecluză din oțel inoxidabil, pe care am exportat-o în Norvegia. A fost mai greu, pentru că se încadra în categoria lucrărilor foarte sensibile, dat fiind materialul din care era făcută. Am avut ajutorul inginerilor și a actualei doamne director, iar în final a ieșit totul bine.”.
Impresii acumulate până în prezent
În decursul celor 16 ani de activitate la Ikon Ideea, Viorel a pus preț pe seriozitatea echipei din care face parte, indiferent de atribuțiile fiecărui membru: „Apreciez seriozitatea care caracterizează întreaga echipă. Toate pornesc de acolo. Și dacă acolo sunt oameni care își dau interesul (directorii, inginerii, managerii de proiect), atunci și ceilalți angajați o adoptă. Calitatea asta, din punctul meu de vedere, mai reiese și din salariile care se dau la timp. Iar angajați pot fi directorii, inginerii, oamenii care asigură curățenia. Toți sunt respectați. Unde există seriozitate, respect și interes, atunci totul e bine. Iar la noi toate sunt valabile.”.
În mod inevitabil, există și minusuri când vine vorba de echipă. Viorel subliniază că: „La orice firmă sunt părți bune și mai puțin bune. Nu poate să fie totul perfect. Și firma are minusuri și angajații au minusuri, însă nu sunt mari. Poate n-am fost chiar în grafic cu predarea lucrărilor în câteva cazuri, dar nu au fost proiecte abandonate. Ce a făcut ca de multe ori minusurile să fie remediate sau evitate a fost dialogul, în sensul că oamenii se înțeleg. Chiar dacă mai apar mici greșeli de proiectare, mici greșeli de execuție, ele sunt rezolvate. Greșelile sunt inevitabile, iar ceea ce contează e că ne putem înțelege pentru a le rezolva.”.
Îi mulțumim lui Viorel și ne dorim să-l avem alături cât mai mult timp, deoarece activitatea sa în cadrul Ikon Ideea contribuie la menținerea stabilității fundamentului companiei și a întregii echipe!