Deși am avut numeroase proiecte în cei cincisprezece ani de când există Ikon Ideea, trebuie să recunoaștem că pe fiecare îl vedem unic. De-a lungul timpului, vă vom prezenta câteva dintre ele. Începem cu Stovner Tower Oslo, Norvegia.

Ce este Stovner Tower?

Stovner Tower reprezintă unul din punctele turistice ale Norvegiei, situat în partea nord-estică a capitalei Oslo. Este cunoscut pentru forma sa neregulată, care oferă o panoramă asupra unei mari părți din oraș. Spectaculos prin dimensiuni și aspect, Stovner Tower a fost analizat din mai multe perspective: unii oameni sunt de părere că pasarela, prin forma sa, ilustrează zborul păsărilor și, implicit, libertatea; alții o văd ca pe un simbol al comunității, întrucât seamănă cu un cuib.

Cu toate acestea, indiferent de interpretările formei sale, pasarela este văzută în unanimitate ca un drum spiritual datorită amplasării sale și a peisajului pe care îl oferă.

Stovner Tower se întinde pe o suprafață de 250m², având o înățime de 15m și o lungime de 260m. Pasarela este alcătuită din patru platfome, realizate din oțel și lemn, iar de confecționarea și montarea lor ne-am ocupat noi, echipa Ikon Ideea.

Stovner Tower made by IKON IDEEA

După cum am spus deja, fiecare proiect este tratat special. A trebuit să trecem prin mai multe etape, astfel încât să ne asigurăm că ajungem la rezultatul mult dorit, iar primele dintre ele au fost: analiza proiectului, ofertarea lui, negocierea, comanda materialelor și întocmirea documentației de producței. Cu ele am început.

Proiectarea a avut loc la sediul nostru. Am confecționat subansambluri, ce urmau să fie montate în Norvegia. Amintim câteva dintre procesele de care ne-am ocupat: alinierea tubulaturii cu flanșele intermediare, montajul pentru pregătirea sudurii cu debitare în unghi, ajustarea prin polizare și trasaj, găurirea flanșelor în funcție de unghiul de intrare, ș.a.

Ne-am ocupat, bineînțeles, de preasamblare, tot în atelier, iar apoi de vopsirea structurilor rezultate și aplicarea de tratamente anticorozive acestora. În final, componentele pasarelei au fost transportate în Norvegia cu nu mai puțin de șaisprezece camioane. Transportarea lor a necesitat o atenție deosebită. Florin Perde, project manager al Stovner Tower susține că: „Le-am potrivit astfel încât să încapă două componente într-un singur transport. A trebuit să fim atenți să nu devină agabaritice camioanele. Componentele erau lungi de 12m, curbate și vopsite. Am luat în calcul fiecare aspect. Trebuie să recunoaștem că a fost puțin solicitant, însă ne-am descurcat.”

Rolurile au fost împărțite între două echipe: Ikon Ideea s-a ocupat de structura metalică, în vreme ce o altă echipă din țările nordice o asigura pe cea din lemn. Cu toate acestea, la montarea pasarelei ne-am unit forțele, astfel încât să terminăm proiectul la timp, Ikon contribuind inclusiv la pregătirea fundațiilor pentru stâlpi.

Echipa care s-a deplasat în Norvegia a fost alcătuită din cinci lăcătuși și un sudor. Printre ei se numără și Vasile Nerș, care a participat, atât la prelucrare și preasamblare, cât și la montarea pasarelei: „Nu m-am gândit că nu ne-ar putea ieși proiectul nicio clipă. Am fost foarte optimiști. Era ceva nou pentru noi. Nu am mai avut proiecte asemănătoare. Au mai apărut erori, însă le-am redresat.”

Întregul proiect a durat un an, dintre care patru luni au fost alocate pregătirii structurilor metalice. Toată echipa Ikon a participat la aceste lucrări, fiecare membru depunând un efort considerabil. Ne-am dedicat unui singur proiect în acea vreme, pentru a ne asigura că va fi încheiat la timp. Montarea structurilor a durat încă trei luni.

O adevărată provocare a fost vremea ploioasă, iar întârzierile nu erau permise. Deși montarea a avut loc în perioada verii, ploile și-au făcut simțită prezența. Terenul pe care este amplasată pasarela este stâncos și denivelat. A fost nevoie de multă atenție pentru a trece peste aceste impedimente.

De ce este important pentru noi?

Datorită proiectului Stovner Tower am reușit să căpătăm mai multă experiență. Ne-am făcut mai cunoscuți cu această ocazie, întrucât au apărut numeroase publicații în care era prezentat proiectul. Ne-am bucurat să aflăm că angajatorul și turiștii au fost încântați de rezultatul la care am muncit vreme de un an.

Florin Perde crede despre proiect că: „Ne-a deschis orizonturile pentru a crește și produce mereu ceva nou. Eu sunt mulțumit, deoarece fac lucruri diferite de fiecare dată. Nu mă blochez pe un prototip. Nu mă plictisesc. Sunt lucruri interesante.”

Vasile Nerș completează spusele lui Florin: „Am satisfacția că l-am terminat, însă nu de unul singur, ci alături de echipă. Împreună ajungem la un numitor comun și, implicit, la un rezultat. Am fost mulțumiți de ceea ce a ieșit.”

Drop us a line

Send us an email address and/or a phone number,
and we’ll contact you for the details.