Ikon Ideea, o firmă din județul Cluj, se ocupă de proiectarea și crearea stucturilor sudate, confecțiilor metalice, precum și de construirea halelor, fermelor și fabricilor de dimensiuni mai mici. Cu o vechime de peste cincisprezece ani, firma a dezvoltat proiecte atât în România, cât și în străinătate, în țări ca Norvegia, Franța, Austria.

Misiunea noastră este stabilită de două coordonate. Prima dintre ele constă în asigurarea serviciilor calitative și eficiente. Clientul stă în centrul activității firmei, motiv pentru care ne dorim să îi creăm experiențe memorabile, prin serviciile de înaltă calitate pe care i le oferim. Câștigarea încrederii acestuia duce la fidelizare și, implicit, la mai multe proiecte în viitor.

Însă pe lângă această componentă, misiunea noastră se bazează și pe crearea unui mediu favorabil Dezvoltării Profesionale pentru toți colegii noștri. Valoarea echipei se reflectă în valoarea serviciului, fapt pentru care vrem ca munca tuturor să stea sub semnul pasiunii și al motivație, astfel încât rezultatele obține să fie un real succes atât pentru noi, cei de la Ikon Ideea, cât și pentru clienți.

Prețuim Comunitatea din care facem parte, ceea ce ne-a determinat să organizăm activități care să ne stimuleze spiritul comunitar.

Doar anul trecut, am desfășurat cinci, în reprize și direcții diferite: acțiuni de împădurire, strângere de fonduri în scopuri caritabile, donații pentru realizarea unui film de scurt-metraj, ș.a. De asemenea, avem o activitate specifică firmei: timp de o lună, fiecare angajat trebuie să gătească cel puțin o dată, iar specialitatea culinară este împărțită între colegi, contra cost. Banii strânși sunt donați unei cantine sociale. De ce facem toate aceste activități? Pentru că vrem să ne manifestăm mulțumirea față de comunitate.

Credem că punctele noastre forte sunt experiența dobândită prin proiectele avute în cei cincisprezece ani, cunoștințele specifice domeniului de activitate, personalul calificat și, nu în ultimul rând, Tehnologia. Suntem perseverenți, fapt pentru care simțim nevoia de a fi din ce în ce mai buni. Suntem la curent cu noile modificări de pe piața națională și mondială. Ele ne determină să ne adaptăm cunoștințele la cerințele apărute în ultima perioadă și să achiziționăm tehnologiile necesare evoluției.

Ikon Ideea poate executa numeroase operațiuni de prelucrare a metalului cu echipamente medii și grele. Facem uz de ele în proiecte variate, precum construirea unui pod de șaizeci de tone sau a unor carcase de turbine pentru hidrocentrale. De-a lungul timpului, investițiile făcute în tehnologiile și capacitățile de producție, precum și în pregătirea profesională, ne-au ajutat să construim un avantaj competitiv.

Suntem conștienți că adaptarea la tehnologiile în schimbare este un proces neîntrerupt. De curând, am început să ne acomodăm cu noțiunea de coboți, un concept implementat în Cluj de un dezvoltator local. Este un sistem care poate substitui procesele repetitive executate de om. Vă vom ține la curent cu aceasta.

Ikon Ideea a avut numeroase proiecte cu firme naționale și internaționale. Multe dintre ele au fost memorabile, ca de exemplu parteneriatul semnat cu cei de la Continental. Contractul avea ca obiectiv extinderea unei fabrici, în 2010-2011. A fost alocat un timp de patru luni pentru aprovizionarea, proiectarea, producția și montarea structurii metalice. Am avut de uzinat șapte sute de tone, o adevărată provocare la momentul respectiv, pentru o companie în dezvoltare. În urma proiectului, am învățat să subcontractăm, să negociem, să ne apărăm interesele și să nu ne pierdem cu firea în condiții de maximă tensiune. A fost un proiect în care ne-am dezvoltat.

Am realizat cele mai mari porți de hidrocentrală din Norvegia din ultimii treizeci de ani, după cum spun clienții noștri. O poartă a cântărit, în final, șaizeci și cinci de tone, având o lungime de șaptesprezece metri și o lățime de cinci. A durat circa opt luni să producem două porți identice. Nu le-am transportat pe bucăți, pentru că toate componentele lor erau îmbinate. Transportul a fost asigurat de singura firmă din Norvegia care putea duce misiunea la bun sfârșit.

Am întâmpinat și dificultăți de-a lungul timpului, însă le-am ținut piept. Anul 2009 ne-a pus la încercare, întrucât numărul proiectelor a scăzut considerabil din cauza crizei. Am făcut ceva ce nu ne caracteriza: deși lucrăm cu metal, am instalat toate țevile de PVC, pe stâlpii tuturor podurilor autostrăzii de lângă Cluj. Era totul nou pentru noi, însă am reușit să facem față cu succes.

De asemenea, am executat un pod de cale ferată, o piesă dintr-o bucată ce cântărea șaptezeci de tone. Trebuia montat în trei zile, limita maximă acordată de Căile Ferate Norvegiene (Bane Nor), în urma unui contract semnat cu o firmă din aceeași țară. Nu puteau exista întârzieri, însă am avut o problemă cu transportatorul. Am lucrat zi și noapte, dar din cauza unui eveniment nefericit cauzat de acesta, podul a ajuns să fie instalat la „mustață”. Am finalizat lucrările de montaj, cu doar câteva ore înainte de trecerea primului tren. În cele din urmă, am evitat penalitățile usturătoare, iar trenurile au circulat normal. Colegii noștri au depus eforturi deosebite.

Încheiem lista proiectelor cu cel mai spectaculos dintre ele, cel puțin până acum: o pasarelă proiectată pentru un cartier din Oslo. A fost o muncă titanică, ce a durat șase luni. Forma neregulată a pasarelei a ridicat gradul de dificultate a proiectării și montării.

Trebuie să fim sinceri: exista posibilitatea ca unele componente să nu se îmbine perfect. Se punea problema de câțiva milimetri. Din fericire, am gestionat cu bine întreaga situație. Am lucrat la el șase luni.

Analizând retrospectiv situația, am ajuns la concluzia că toate proiectele pe care le-am avut până în prezent, din ce în ce mai multe în afara zonei noastre de confort, ne-au ajutat să evoluăm. Clienții au contribuit la identificarea cererilor tot mai diverse de pe piață, iar comunitatea ne-a susținut să le îndeplinim. Suntem dispuși să învățăm lucruri noi și, de asemenea, să contribuim la dezvoltarea celor din jurul nostru prin activitățile pe care le desfășurăm.

Drop us a line

Send us an email address and/or a phone number,
and we’ll contact you for the details.